Miód Wielokwiatowy Gęsty - (0,4kg)
Miód wielokwiatowy, znany również jako „miód tysiąca kwiatów" bądź „miód nektarowy wielokwiatowy", to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych kwiatów, krzewów i drzew.
Miód wielokwiatowy, znany również jako „miód tysiąca kwiatów" bądź „miód nektarowy wielokwiatowy", to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych kwiatów, krzewów i drzew, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących, zbieranych z pasiek w różnych lokalizacjach i o różnych porach roku. Dlatego też dwa słoiki miodu wielokwiatowego mogą mieć inny kolor, a nawet odmienne wartości odżywcze i walory smakowe. Tym, co je wszystkie łączy, jest łagodny i bardzo słodki smak, z powodu którego należą do ulubionych przysmaków dzieci.
Zawartość miodu wielokwiatowego
Najliczniejszą grupą związków znajdujących się w miodzie wielokwiatowym są węglowodany (zwłaszcza glukoza i fruktoza). Pod względem składu chemicznego są bardzo różnorodne. W dużej ilości występują także kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Szczególnie dużą zawartością cukrów prostych odznacza się miód z kwiatów wiosennych. Natomiast miody z pełni lata oraz jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowią niewielkie ilości wosku, pyłku kwiatowego, a nawet spadź z drzew iglastych, która nadaje im wówczas specyficzny smak i zapach. Ponadto można w nim odnaleźć też witaminy oraz pewne ilości makroelementów (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor i inne). Okazało się, że miód ten odznacza się wysoką zawartością krzemu, czyli pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu krwionośnego, odnowy skóry, włosów i kości. Miód wielokwiatowy wykazuje jednak niską aktywność antybiotyczną.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Wyróżnia się dwa rodzaje miodu nektarowego wielokwiatowego – w zależności od pory roku, w której został on zebrany. Pierwszy z nich to miód wielokwiatowy wiosenny. Jest to miód o zabarwieniu jasnożółtym, jasnokremowym lub jasnoszarym. W jego skład wchodzą głównie cukry proste. Wśród jego właściwości leczniczych wyróżnić można wspomaganie detoksykacji wątroby oraz regulację pracy układu pokarmowego i układu krążenia. Miód wiosenny jest także sprzymierzeńcem w walce z problemami kardiologicznymi, gdyż zawarta w nim glukoza odżywia mięsień sercowy. Jego spożycie zaleca się w stanach niskiej energii i przy nadmiernym zmęczeniu.
Drugi rodzaj miodu nektarowego wielokwiatowego to miód wielokwiatowy letni - zawierać może nektar lipy, facelii, gorczycy, gryka, słonecznik. Ma on kolor bursztynowy, herbaciany lub jasnobrązowy. Jest bogatszy w biopierwiastki, enzymy i składniki przeciwdrobnoustrojowe niż miód wiosenny. Z tego względu ma właściwości antybakteryjne, pomaga w przeziębieniu i wzmacnia odporność organizmu. Miód ten jest zalecany przy katarze siennym, astmie oskrzelowej i alergiach pyłkowych. Żucie plastra miodu jesienno-zimowego pomaga odczulić się na pyłki w nim zawarte. Taką kurację należy jednak stosować jedynie pod czujnym okiem lekarza.
Nasi konsultanci są gotowi odpowiedzieć na wszelkie, nurtujące Cię pytania.
Ostatni moment na zgarnięcie rabatu do -40%!
Wybrane artykuły objęte promocją są dostępne z rabatami sięgającymi aż do 40%!
Zestawy
Z tej samej kategorii