Wszyscy kochamy miód. A zastanawialiście się kiedyś, jak powstaje ten słodki, zdrowy przysmak? I dlaczego miód jest uważany za tak wyjątkowy, korzystny produkt? Dowiedzmy się razem. Zajrzyjmy do oficjalnego źródła, a mianowicie dyrektywy Rady z dwa tysiące pierwszego roku sto dziesięść/WE dotyczącej miodu. Zgodnie z Dyrektywą „Miód jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis Mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania”. Tak więc, aby uzyskać miód, potrzebujemy pszczoły miodnej Apis Mellifera i nektaru roślinnego.

Więcej znajdziesz w odcinku naszej Miodowej Szkoły: Jak powstaje miód?