Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Miód to bogactwo wartościowych składników odżywczych, jego prozdrowotne działanie obejmuje swoim zasięgiem niemal cały nasz organizm. Pod jednym warunkiem – że to prawdziwy miód, a nie sztucznie skomponowana mieszanka cukru i konserwantów. Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Postanowiliście zacząć stosować w swojej kuchni miód? Znakomicie. A może od dawna już go stosujecie, ale dotychczas nie zwracaliście uwagi na jego pochodzenie, a teraz chcecie to zmienić? Półka sklepowa z miodami jest pełna różnorodnych słoiczków i słoików. Z etykiet uśmiechają się do Ciebie wesołe pszczółki, wzrok przyciągają kolorowe kwiaty i złociste plastry wosku. Wybór jest ogromny, ale jak rozpoznać prawdziwy miód, taki bez zbędnych dodatków? Czym różni się miód sztuczny od tego, który rzeczywiście wyprodukowały pszczoły? Postanowiliśmy troszeczkę przybliżyć Wam ten temat.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Jest na to kilka sposobów. warto je poznać i stosować w miarę możliwości. Jeśli kupujecie miód od pszczelarza, prawdopodobnie pozwoli Wam wykonać test na próbce miodu – zwłaszcza jeśli jest pewien jakości swojego produktu. Z miodami ze sklepowej półki jest już nieco gorzej – najpierw trzeba kupić produkt, a dopiero można sprawdzić jego jakość. Jakie są testy na prawdziwość miodu?

  • Test wagi

To pierwsza rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, jeszcze przed zakupem. Miód jest dość ciężki. Jeśli kupujesz go w litrowym słoiku, to jego masa powinna wynosić minimum 1300 g. Sztuczny miód jest lżejszy.

  • Test smakowy

Smakosze i znawcy miodu są w stanie rozpoznać po smaku nawet jego wiek. My, zwyczajni zjadacze 🙂 nie potrzebujemy aż takiej wiedzy. Miód jest długowieczny – właściwie przechowywany nie psuje się i nie traci właściwości odżywczych. Smak prawdziwego miodu rozwija się – początkowo jest bardzo słodki i tylko tę słodycz odbieramy, ale gdy chwilę potrzymamy go w ustach poczujemy lekkie pieczenie, a po przełknięciu – drapanie w gardle. Jeśli taki jest wasz miód, to znaczy że jest prawdziwy.

  • Test ściekania

Spróbuj wylać trochę miodu na talerz jednolitym strumieniem. Prawdziwy miód ścieka równomiernie, bez przerw w strumieniu i tworzy na naczyniu spiralną  górkę (stożek). Miód sztuczny rozleje się od razu po talerzyku lub utworzy stożek z wgłębieniem.

  • Test rozpuszczania

Ten test najlepiej wykonać na szklance chłodnej wody, do której dodaje się łyżeczkę miodu. Prawdziwy miód osiada  na dnie szklanki a po intensywnym zamieszaniu rozpuszcza się dość długo i nierówno, tworząc charakterystyczne smugi.

  • Test zapałki

Zanurz w miodzie zapałkę. Jeśli jest on prawdziwy zapałkę nadal będzie można odpalić.

  • Krystalizacja

Prawdziwy miód się krystalizuje. Jest to proces naturalny i odwracalny. Jednak jeśli kupujemy świeży miód, na efekty tego testu trzeba będzie poczekać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Czas w jakim zacznie się proces krystalizacji jest uzależniony od gatunku miodu i jego podatności na krystalizację. Najszybciej skrystalizuje się miód mniszkowy i rzepakowy, a najwolniej akacjowy.

 

Dodaj komentarz

Please Login to comment
  Subscribe  
Powiadom o