Imbir i jego cudowne właściwości

Imbir i jego cudowne właściwości

Od wieków stosowany w kuchniach wschodnich imbir coraz odważniej wkracza do polskich dań. Kiedyś dodawany był jedynie do kilku potraw z naszego polskiego menu, dziś otwieramy się na jego charakterystyczny smak, za którym idą również fantastyczne walory prozdrowotne. Jakie?

Imbir – charakterystyczny smak i świeży aromat

Kto raz powącha i spróbuje imbiru nigdy nie pomyli go z inną przyprawą. Jego charakterystyczny pikantny, a jednocześnie  świeży smak oraz bardzo intensywny słodkawo-drzewny aromat trudno zastąpić. Za smak odpowiadają tu substancje żywicowe – gingerol i zinferol, zapach to zasługa zingiberolu – składnika olejku eterycznego. Kłącze imbiru bogate jest ponadto w fenole, skrobię, kwasy tłuszczowe i enzym zingibainę, zawiera minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk, sód, fosfor, sód, mangan, selen, potas oraz witaminy: C, E, B1, B2, B6 i kwas foliowy. Co niezwykle istotne, składniki imbiru są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm – znacznie lepiej niż np. leki czy suplementy w tabletkach.

Intensywność smaku sprawia, że trudno mieć do niego neutralny stosunek. Zazwyczaj jest tak, że albo się go lubi, albo nie. Jeśli nawet należycie do tej drugiej grupy spróbujcie się do niego przekonać. Naprawdę warto. I warto mieć go w swojej kuchni – zarówno świeży korzeń, jak i w postaci sproszkowanej.

Właściwości odżywcze imbiru

Spektrum działania korzenia imbiru na nasz organizm jest bardzo szerokie i co najważniejsze – potwierdzone badaniami

  • Imbir na problemy trawienne

Imbir pobudza wydzielanie enzymów trawiennych zawartych w ślinie oraz soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo, w dużym stopniu łagodzi wzdęcia. Ma silne działanie łagodzące mdłości (również ciążowe) i działa przeciwwymiotnie.

  • Imbir na przeziębienie

Silne właściwości przeciwzapalne sprawiają, że imbir sprawdza się w leczeniu przeziębienia. Łagodzi kaszel i objawy nieżytu gardła, pomocny jest także w leczeniu zapalenia oskrzeli. Ma właściwości rozgrzewające organizm, pomaga więc się wypocić, a tym samym usunąć z organizmu toksyny. Znakomicie oczyszcza zatoki.

  • Imbir na ból

Związki chemiczne zawarte w imbirze łagodzą także objawy zapalenia stawów i bóle mięśniowe. Może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie. Wyciąg z korzenia imbiru to jeden ze składników stosowanych w maściach przeciwbólowych.

Imbir pomaga również na bóle głowy, nawet te migrenowe. Dzięki właściwościom rozkurczowym warto stosować go na bóle menstruacyjne.

  • Wspomaga odporność

Substancje zawarte w imbirze wspomagają zdolność organizmu do obrony przed infekcjami.

  • Obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzakrzepowo

Zmniejsza agregację czyli zlepianie krwinek, w swym działaniu przypomina aspirynę

  • Poprawia krążenie krwi

Przez swoje właściwości rozgrzewające imbir wspomaga układ krwionośnego. Lepsze ukrwienie organizmu zwiększa jego wydajność umysłową oraz fizyczną.

  • Działa antyseptycznie,

Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym neutralizuje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej

  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • Jest moczopędny i działa przeciwobrzękowo
  • Wspomaga leczenie choroby refluksowej przełyku
  • Jest naturalnym afrodyzjakiem

 

 

 

Dodaj komentarz

Please Login to comment
  Subscribe  
Powiadom o